“Tomaten kweken in de winter? Ik ben altijd tegendraads.”
Tom Vlaemynck is de man met de meest passende voornaam binnen familiebedrijf Tomato Masters in Deinze. Het bedrijf evolueerde doorheen drie generaties van een bescheiden naar een groot, innovatief en energiezuinig bedrijf. De eigenwijze tomatenboer kweekt vandaag ook in de winter ‘dure’ tomaten, die hij aanplant in de zomer. Om de energiekosten voor het belichten te drukken, investeerde hij in ledverlichting. Het werd Toms grootste investering ooit, en (bij)lenen bij de bank bleek geen optie. Gelukkig was er de operationele leasing van BNP Paribas Leasing Solutions waarmee hij zijn dromen toch kon waarmaken.
Het begon met grootvaders tuinbouwbedrijf in Nevele
Tomato Masters is een echt familiebedrijf. Tom Vlaemynck behoort tot de derde generatie: “In 1966 is mijn grootvader gestart in Nevele met 5.000 m3 serres. Toen kweekte hij nog tomaten in de zomer en sla in de winter in serres, en peren buiten de serre. Begin jaren 80 startten mijn vader en zijn twee broers in het bedrijf. Ze beslisten enkel nog tomaten op hydrocultuur te kweken. Dit was een eerste stap richting maatschappelijk verantwoord ondernemen: een maximale opbrengst met een minimale impact op het milieu.”
Kriebel voor de tomaat
“De liefde voor tomaten is mij met de paplepel ingegeven. Vanaf het middelbaar begon het ook bij mij te kriebelen om in te stappen in het bedrijf.”
De liefde voor tomaten is Tom dus met de paplepel ingegeven. “Vanaf het middelbaar begon het ook bij mij te kriebelen. In 2010 stapte ik mee in het bedrijf. Op onze locatie in Nevele konden we niet meer uitbreiden, dus weken we uit naar Deinze waar we een groot stuk tuinbouwzone kochten. We lieten er splinternieuwe loodsen en serres op zetten.” In Deinze hebben ze nu 16,5 hectare en op het originele bedrijf in Nevele nog altijd 3 hectare. “Op deze oppervlakte kweken we nu ongeveer 12.000 ton tomaten per jaar. In de winter zijn er 75 mensen aan de slag in de serres, een aantal dat oploopt tot 115 in de zomerperiode.”
Eigen(wijze) aanpak: planten in de zomer
“Wij willen juist inzetten op de dure kilo’s.”
“Enkele grote supermarktketens zijn belangrijke afnemers van ons. Daarom wil ik een zo vlak mogelijk productiepatroon over het hele bedrijf creëren.”
Tomato Masters is ook een master in de manier van aanpakken: ze planten tomaten in de zomer in plaats van in het voor- of najaar. Tom: “Ik ben altijd tegendraads. Waarom planten in de zomer? Enkele grote supermarktketens zijn belangrijke afnemers van ons en ik wil een gelijkmatige productie zonder pieken en dalen. Dat lukt niet als je in oktober plant, want dan zit je tegen de zomer met heel veel tomaten die je goedkoop moet verkopen. Ik wil inzetten op die dure kilo’s. In onze belichte serre kweken we dus nu van begin augustus tot mei. Dat betekent geen tomaten in volle tomatenseizoen, juni en juli. In augustus is de kwaliteit van de gewone tomaten meestal al wat minder. Dan kan ik uitpakken met mijn nieuwe tomaten van betere kwaliteit.”
Minder warmte is goed voor de plantjes
“Ledlampen zijn niet alleen energiezuiniger, ze geven ook minder warmte af en dat is goed voor de plantjes.”
Tom heeft z’n nieuwe installaties zo ingericht om het hele jaar door te kunnen oogsten. Maar wie in de zomer wil planten, zit dus met een lange winter of ‘belichtingsseizoen’, en dat vraagt veel energie. “De lampen in onze serres branden 17 à 18 uur op een dag. Voordien hingen er T-lampen maar die geven heel veel warmte af. Die warmte moet je dan wegblazen, wat weer energieverlies betekent. Na overleg met de teeltvoorlichter heb ik ervoor gekozen om over te stappen op ledverlichting. Leds zijn niet alleen energiezuiniger, ze geven ook minder warmte af en dat is goed voor de plantjes. Anders branden die weg. Met het koude ledlicht zou dat dus beter moeten zijn. Zo kan je onder warme omstandigheden veel meer belichten zonder dat de plant ervan afziet.”
Tom overwoog verschillende merken en koos uiteindelijk voor lampen van Plessey: “Die zijn eenvoudig te installeren. Net zoals bij de T-lampen, moet je ze gewoon aan de tralie hangen. Je kan ook makkelijk en goedkoop bijhorende wisselstukken vervangen. We zullen in het najaar nog uitbreiden van 4 naar 5 lampen. Zo kunnen we nog meer produceren in de winter.”
Investeren kost geld
“De samenwerking verliep vlot en volgens afspraak. We kregen ook het vertrouwen van BNP Paribas Leasing Solutions, dat deed deugd.”
Maar investeren kost geld, vaak pakken geld. Tom: “Het is de duurste investering die ik ooit gedaan heb. We konden dit grote project realiseren dankzij operationele leasing van BNP Paribas Leasing Solutions. De leverancier moest snel zijn centen hebben en ik kon zo’n groot bedrag niet meer lenen bij de bank omwille van andere investeringen. Dit was dus een goed alternatief. De terugverdientijd is 2,5 jaar maar ik hoop op termijn ook iets meer te kunnen produceren. Ik ben heel tevreden over de samenwerking, alles verliep vlot en volgens afspraak. Ik voelde ook vertrouwen van hun kant, dat deed deugd. Ik ben blij dat ze er hangen, m’n lampjes.”
Water bij de wijn, iedereen tevreden
“Het was geen makkelijke deal, maar we hebben veel gedaan gekregen binnen het mogelijke kader. Iedereen is tevreden met de oplossing.”
Ook Program Manager bij BNP Paribas Leasing Solutions Jack Van Zantvliet blikt tevreden terug op de samenwerking met Tom: “Alles verliep erg vlot. Ik moet wel toegeven dat het een erg grote en geen makkelijke deal was. Ik moest er een enorm groot budget doorkrijgen. Na overleg was Plessy, de leverancier van de leds, bereid om water bij de wijn te doen en z’n prijs aan te passen: er werd intussen al 80 % van de leds geleverd, in het najaar volgt de laatste 20 %. Maar het is ons gelukt! Dankzij een goede samenwerking tussen BNP Paribas Leasing Solutions, de leverancier en de tomatenboer, hebben we veel gedaan gekregen binnen het mogelijke kader. We vonden een oplossing waarbij iedereen tevreden is.”