Expert in leasing  Robert Nijland: “Leasing maakt investeringen in groene technologie voelbaar lichter en eenvoudiger.”

De wereld van duurzame technologieën ontwikkelt zich razendsnel. Hoe houden bedrijven hun kosten in de hand als alles zo snel evolueert? Het antwoord is vaak verrassend simpel: leasing. Wij spraken met  Robert Nijland, expert op het gebied van leasing en gespecialiseerd in duurzame technologieën. 

Robert, jij bent 100 procent overtuigd van de voordelen van leasing voor duurzame technologieën. Waarom?

Robert: Ik vergelijk leasing met een abonnement voor je telefoon, maar dan voor zaken als zonnepanelen en dergelijke. In plaats van een groot bedrag in één keer te moeten betalen, betaal je elke maand een deel. Dat is prettig, want wat je bespaart met zonnepanelen, kan gelijk zijn aan wat je er maandelijks voor moet betalen. Op die manier voel je de investering in groene technologieën amper in je portemonnee.

Klinkt goed. Wat is het verschil met een lening?

Robert: Voor een lening is vaak een uitgebreide inventarisatie nodig. Dat kost veel tijd. Leasing is eenvoudiger en gaat veel sneller. De technologie die je least, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen of een energieopslagsysteem, is het onderpand en de basis voor de financiering.

Dus leasing is alleen geschikt voor grote projecten?

Robert: Nee hoor, we zien leasing ook vaak bij kleinere projecten. Ik heb projecten begeleid van 5.000 euro, oplopend tot enkele miljoenen.

En wat betekent dit voor de bedrijven die deze groene technologieën aanbieden?

Robert: Voor deze aanbieders is leasing een kans om meer te zijn dan alleen een aanbieder van technologie. Leasing is niet alleen een extra service, of een manier om je te onderscheiden van de concurrentie, maar je helpt veel klanten ook sneller beslissen.

En hoe profiteert de eindklant van leasing?

Robert: Klanten kunnen makkelijker betalen en tevens makkelijker budgetteren, gespreid over de door hun gekozen looptijd. Daarnaast kunnen ze in veel gevallen profiteren van belastingvoordelen en subsidieregelingen. Maar wat ik nog het mooiste vind: klanten kunnen de besparingen die ze realiseren met hun groene technologie gebruiken om hun maandelijkse kosten te dekken. Zo komt hun netto-investering dan uit op nul. En in sommige gevallen verdienen klanten zelfs geld door slim om te gaan met hun energiesystemen en hun verbruik ervan.

Zijn er verschillende vormen van leasing?

Robert: Ja. Financial lease en operational lease zijn de twee belangrijkste vormen. In grote lijnen is dat een beetje zoals kiezen tussen kopen op afbetaling of huren. Om de juiste keuze te maken luisteren we graag wat de klant nodig heeft en daarop volgt het juiste voorstel.

Hoe zie je de toekomst van groene technologie en leasing?

Robert: Duurzame technologieën – zoals zonnepanelen, energieopslagsystemen, laadpalen, windmolens, noem maar op – worden steeds beter en efficiënter. Ik denk dat bedrijven in de toekomst meer en meer lease- en huur en pay-per-use zullen gaan aanbieden, zodat klanten makkelijker kunnen schakelen als hun energievraag verandert of als er vernieuwde en verbeterde technologie op de markt komt.

Benieuwd hoe leasing een oplossing kan zijn voor jou en je klanten? 

  • Neem vandaag nog contact op met Robert en ontdek de voordelen van leasing voor duurzame investeringen.

MEER OVER GREENTECH EN LEASING